Lastik sektöründe döngüsel ekonomiyi teşvik eden Continental, 22 Nisan Dünya Günü’nü Alman mühendisliği ile geliştirdiği sürdürülebilir ve yenilikçi teknolojileri ile kutluyor. Conti GreenConcept vizyonuyla geliştirdiği lastiklerde yüzde 35 oranında yenilenebilir ham maddeler kullanan Continental, bu yıl geri dönüştürülmüş pet şişelerle ürettiği lastiklerle de yollarda olacak.  Doğanın en büyük kirleticilerinden olan pet şişeleri ham maddeye çeviren bu yenilikçi çözüm, standart bir takım (4 adet lastik) için 60’tan fazla pet şişenin dönüştürülmesi anlamına geliyor.

Premium lastik üreticisi ve teknoloji şirketi Continental sürdürülebilirlik anlamında iddialı hedefler koyuyor. Dünya Günü yılda bir kez kutlanırken her gün sürdürülebilir, çevre dostu teknolojiler geliştirmeye odaklanan şirket, 2030 yılına kadar lastik sektöründe en yenilikçi üretici olmayı hedefliyor. 2050 yılına kadar tüm lastiklerinde kademeli olarak yüzde 100 sürdürülebilir malzemeler kullanmayı taahhüt eden Continental, 2022 itibarıyla lastik üretiminde ham madde olarak geri dönüştürülmüş pet şişe (PET) kullanmaya başladı. Geri dönüştürülmüş polyester iplikleri kullanarak ürün bazında döngüsel ekonomiye geçiş için önemli bir adım daha atan şirket, Conti GreenConcept ile de lastiklerinde yenilenebilir ve çevre dostu malzeme kullanımını artırıyor.

Lastikler geri dönüştürülmüş PET şişe ile üretilecek

Yüksek yükler ve sıcaklıklarda bile şeklini koruyarak tüm hızlarda güvenliği sağlayan konvansiyonel PET’ler, otomobil lastiği üretiminde uzun zamandır kullanılıyor. Geri dönüştürülmüş PET kullanımı, lastik üretim sürecinde değerli kaynakları da koruyor. Günümüzde standart bir binek lastikte yaklaşık 400 gram polyester iplik bulunuyor. Bu, bir araç lastiği setinde gelecekte 60’ın üzerinde geri dönüştürülmüş PET şişenin kullanılabileceği anlamına geliyor.

Lastik üretiminde bitki bazlı alternatifler çoğalıyor

Anadolu Isuzu, Meltem Turizm’e 28 Adet NPR L Model kamyon teslim etti Anadolu Isuzu, Meltem Turizm’e 28 Adet NPR L Model kamyon teslim etti

Conti GreenConcept kapsamında lastiklerde yüzde 35 oranında yenilenebilir ham madde kullanılıyor Kullanılan organik malzemeler arasında karahindibadan elde edilen doğal kauçuk, pirinç kabuğu küllerinden silikat ve petrol bazlı bileşenlerin miktarını önemli ölçüde azaltan çeşitli bitkisel yağlar ve reçineler yer alıyor. Ayrıca Conti GreenConcept, yüzde 17 oranında da geri dönüştürülmüş malzeme içeriyor. 

Çevre üzerinde ölçülebilir pozitif etkiye sahip olan Conti GreenConcept önemli ölçüde daha düşük yuvarlanma direnci sağlıyor. Continental’in analizlerine göre, yuvarlama direnci bu alanda en iyisi olan AB lastik etiketine göre A sınıfı yuvarlanma direncine sahip bir lastiğinkinden yaklaşık yüzde 25 daha düşük olduğu kanıtlandı. Daha düşük yuvarlanma direnci, aracın daha az yakıt tüketmesini sağlayarak enerji tasarrufu sağlıyor.

Editör: TE Bilisim