Mars Logistics Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhan, tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs sürecinde intermodal ve demiryolu taşımacılığına ağırlık verdiklerini, bu sayede taleplere hızlı ve sağlıklı bir şekilde yanıt verdiklerini ifade etti. Günhan, Koronavirüs sürecini nasıl yönettiklerini Lojiyol'a anlattı.

İşte Gökşin Günhan'a sorularımız ve yanıtları:

Tüm dünyayı etkileyen salgın şirketinizi nasıl etkiledi? 

Koronavirüs salgını tüm dünyayı büyük bir hızla etkisi altına alan ve öngörülemeyen bir durumdu. Bireysel olarak etkilenmemizin dışında şirketler olarak da etkilerini hissettik ancak lojistik hayati öneme sahip bir sektör olduğundan çalışmalarımızı duruma adapte olarak sürdürdük. İki yıldır gündemimizde bulunan İş Sürekliliği Planımız sayesinde müşterilerimizden gelen talepleri salgından önce olduğu gibi karşılamaya devam ettik.

Avrupa’da birçok firmanın çalışmalarını durdurması talepleri azaltarak iş hacmimizin düşmesine sebep olsa da müşterilerimize alternatif çözümler sunarak çalışmalarımızı sürdürdük.

Geçen yılın aynı ayları ile karşılaştırdığınızda yılın ilk 5 ayında taşıma sayılarınız nasıl bir seyir izledi? 

İlk 3 ayın rakamları geçen senenin üzerinde seyretti fakat Nisan-Mayıs ayı ne yazık ki geçen senin altında kaldı. Haziran ayı ile beraber taşıma adetlerimizde yukarı doğru bir ivmelenme gözükmeye başladı. Normalleşme trendinin böyle seyretmesi durumunda Ağustos ayında tekrar geçen senenin üzerinde taşıma adetlerine ulaşacağımızı öngörüyoruz.

"Müşterilerimizi intermodal taşımacılığa yönlendirdik"

Operasyonlarınızı sürdürmek için ne gibi önlemler aldınız? 

Koronavirüsün tüm dünyada etkisini artırması ile Türkiye’de salgın boyutuna ulaşmasını beklemeden Mart ayının başında hızlı bir şekilde önlemler almaya başladık.

10 Mart’ta ilk vakanın açıklanması ile birlikte 12 Mart’ta uygun bölümlerin vakit kaybetmeden evden çalışma modeline geçmesini sağladık.

Sistem altyapısı olarak uzun süredir uzaktan çalışmaya uygun yatırımlar yapıyorduk. 2019 yılı stratejik planımızda evden çalışma modelinin alt yapısını kurmak vardı bunun sayesinde altyapımız hazırdı ve modeli hayata geçirirken herhangi bir problem yaşamadık.

Salgın ile beraber temassız teslimatın önem kazanması ve karayolu taşımacılığında yaşanan gecikmeler bizlere intermodal taşımacılığının önemini gösterdi. Bizler de müşterilerimizi intermodal taşımacılığına yönlendirdik. Böylelikle taleplere daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde karşılık verebildik.

"Değişikliklere hızlıca uyum sağlayabilen dinamik bir yapıya sahibiz"

Şirketinizi, öne çıkaran, farklı kılan unsurlardan söz edebilir misiniz? 

Değişikliklere hızlıca uyum sağlayabilen dinamik bir yapıya sahibiz. Müşteri portföyümüzün genişliği ve gelen talepleri her zaman önemsiyor olmamız şirketimizi öne çıkaran unsurlardan. Gelişime ve yeniliğe her zaman açığız. Uzun yıllardır tüm taşıma metotları ile hizmet veriyoruz ve yüke, müşteriye, sektöre özel entegre çözümler üreterek en uygun süreci belirliyoruz. Böylelikle hem çevreye duyarlı hareket edebiliyor hem de vakit kazandıracak yolları müşterilerimizle buluşturabiliyoruz.

Müşterilerimiz bize ve sunduğumuz hizmetlere güven duyarak geliyor ve kendilerini doğru bir şekilde yönlendireceğimizi biliyor. Salgın döneminde de tüm paydaşlarımızın yanında olmaya ve beklenmedik bir şekilde çıkan sorunlarına çözüm üretmek için elimizden geleni yaparak ihtiyaçlarına cevap vermeye gayret ettik. Karayolu taşımacılığında karantinadan kaynaklı problemler yaşanıp gecikmeler olduğunda intermodal taşımacılığına odaklandık.

Mars Logistics olarak müşterilerimizin her zaman yanında olmaya gayret ediyoruz böylelikle karşılıklı bir değer alışverişi söz konusu oluyor.

"Pandemide yaşanan sorunlar karşısında intermodal ve demiryolu taşımacılığına yöneldik"

Lojistik sektörü söz konusu olduğunda, sektör oyuncularının dile getirdiği çok sayıda sorun bulunuyor. Örneğin, geçiş belgesi, sürücü vizeleri gibi... Bu sorunlar, sizi de etkiliyor mu? Aşmak için neler yapıyorsunuz?  

Sizin de belirttiğiniz üzere geçiş belgeleri ve sürücü vizeleri karayolu taşımacılığında zorluk yaşadığımız konular. Pandemi döneminde ise bu sorunlara ek olarak karşılaşılan sorunlar (sürücülerin karantinaya alınması, sınır kapılarındaki yoğunluklar gibi) intermodal ve demiryolu taşımacılığına yönelmemizi sağladı. Bu sayede operasyonlarımız aksamadı ve müşterilerimize destek olabildik. Çevre dostu olan ve / veya tek seferde taşınılan yük miktarının fazla olmasıyla tercih edilen intermodal taşımacılık, pandemide temassız şekilde teslimat yapılabilmesi ve sınır kapılarına takılmaması sayesinde daha fazla talep edilmeye başlandı.

Biz de Mars Logistics olarak tüm taşıma metotlarını uzun yıllardır kullanan ve Avrupa’ya tren işleten bir firma olarak Intermodal taşımacılık yöntemini ön plana çıkardık ve pandemiden en az etkileneceğimiz şekilde düzenlemeler yaptık. Örneğin her ülkede lokal nakliyecilerle anlaşarak demiryolundan sonra karayolu ile devam edecek yüklerin nakliyesini bu sayede gerçekleştirdik. Böylece hız kesmeden, sınır geçişlerini minimize ederek ve karantinaya takılmadan süreci ilerlettik.

Karantina sürecinde yeniliklerimize Halkalı-Duisburg hattımıza Marmaray Tüneli’ni dahil ederek devam ettik ve Marmaray hattını uluslararası taşımacılıkta ilk kez kullanan firma olduk. Bunun dışında Türkiye’de İzinli Alıcı uygulamasını kullanan ilk firma olduk. Bu uygulamayla müşterimizin ithalat sürecinde yükünün varış gümrüğüne ya da antrepoya gitme zorunluluğunu ortadan kaldırarak süreci kolaylaştırdık.

"İş Sürekliliği Planımız sayesinde uzaktan çalışma modeli için hazırdık"

Sizce, yaşadığımız salgın süreci, lojistik sektörünün nasıl bir biçim almasını sağlayacak? Ne gibi değişiklikler olmasını bekliyorsunuz? 

Geleneksel iş modelleri gün geçtikçe yerini teknolojik altyapılı güncel iş modelleri ile güncellense de bu dönüşüm yavaş seyrediyordu. Gelişmelere lojistik sektörünün de ayak uydurmasını bekliyorduk fakat bu kadar ani bir şekilde ve işlerin yürümesi adına zorunluluk haline gelmesini beklemiyorduk.

İki senedir üzerine çalıştığımız İş Sürekliliği Planımız sayesinde operasyonel, teknolojik ve insan kaynakları anlamında uzaktan çalışma modeli için hazırdık. Pandemi, tüm dünya tarafından beklenmeyen bir durumdu dolayısıyla küresel bir teknoloji sınavına girdik. Mars Logistics olarak yeni duruma hızlıca uyum sağlayabildiğimize ve sınavdan başarıyla çıktığımıza inanıyoruz.

Bundan sonra da lojistik sektörü temassız iş modellerinin daha fazla öne çıkacağı çalışma tarzını benimsenecek gibi görünüyor. Lojistik dahil olmak üzere tüm sektörlerde dijitalleşme, planlarda ne kadar esnek olunabildiği ve karşılaşılan beklenmedik durumlara adapte olabilme hızı öne çıkacaktır diye düşünüyoruz.

"İhtiyaçlar ve talepler doğrultusunda yatırımlarımıza devam edeceğiz"

2020'nin kalan diliminde yeni yatırım yapmayı düşünüyor musunuz? 

Mars Logistics olarak her zaman iş hacmimizi genişletmek ve müşteri taleplerini karşılamak adına yatırımlarda bulunuyoruz.  Pandemi döneminde de yatırımlarımıza devam ederek Nisan ayında Manisa’da 5.500 ve 5.600 metrekarelik iki yeni lojistik merkezi açtık. İhtiyaçlar ve talepler doğrultusunda yatırımlarımıza devam etmeyi planlıyoruz.

ERCAN TOSUNOĞLU/LOJİYOL-ÖZEL HABER    
Editör: TE Bilisim