TAİD, TREDER ve ARÜSDER iş birliği ile yapılan Ağır Vasıta, Treyler ve Üst Yapı Zirvesi kapsamında  düzenlenen “Üstyapı Sektörünü Bekleyen Fırsatlar" konulu ikinci panelin moderatörlüğünü ARÜSDER ve TREDER GENEL Sekreteri Göktan Güçlü yaptı. Güçlü, panelistlerden önümüzdeki dönemde ağır vasıta sektörünün önünde duran fırsatları, değişimleri ve gelişmeleri değerlendirmesini istedi. Panele, Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, ARÜSDER Kurucu Başkanı Ahmet Bazmanoğlu, Türk Standartları Enstitüsü Merkez Grup Başkanı Mustafa Uz, Türk Standartları Enstitüsü Belgelendirme Müdürü Yusuf Beştek, ARÜSDER Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Orhan Özkan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ümit Ünal katıldı. Sektörde ortak bir Ar-Ge Merkezi kurulmalı”

ARÜSDER Yönetim Kurulu Üyesi A. Orhun Özkan sektörün teknoloji yatırımları yapması gerektiğini söyledi ve bunun için ortak Ar-Ge merkezi kurulması önerisinde bulundu.

Özkan, “2030 yılına gelindiğinde elektrikli araçların yüzde 30'unu oluşturacağı bekleniyor. Yapay zekalar işimizi, bizleri yönetmeye devam edecek. Üstyapı sektörü olarak bu gelişmeleri yakından takip etmemiz, bu gelişmelerin yakınında olmamız ve Ar-Ge konusunda önem vermemiz gerekiyor. Üstyapı sektörü için ortak bir Ar-Ge merkezi kurulması lazım. Teşvikler bile tek başına yeterli olmuyor. TAİD'le birlikte bir çalışma komitesi kurulabilir.” dedi. "Makine üretmek yetmiyor, makineleri akıllı hale getirmek gerekiyor"

Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, üst yapı varsa aracın anlamlı hale geldiğini ve araç ile üst yapının ayrılmaz bir bütün olarak görülmesi gerektiğini belirterek; “Sektörün olmazsa olmazı ekipman tanıtım kartıdır. Ne yapıp edip bu kartı çıkartmalıyız.” dedi.

Kütükçü, şunları söyledi: "Kendi görevimiz gereği tüm sektörlerin yanı sıra kendi sektörümüzle ilgili de faaliyetlerimiz var. yatırım malı üretiyor olmanın gerektirdi sıkıntılar var. iç pazarın yoğun olarak daraldığı, 2018'de yüzde 50, 2019'da yüzde 80 daralma oldu. 2020 ise umut vaadediyor. 2019 yılının son aylarında başlayan devinim, bundan sonrasıyla ilgili bizi umutlandırıyor. Araç üstüne üretilen ekipmanların her biri yatırımların olmazsa olmazı konumunda. Yatırımların geliştirilmesi gerekiyor. 2018 yılının ilk çeyreğinde 7.4 büyüme oldu, son çeyreğinde büyüme eksiye düştü. Bu tablo karşısında yine de araç üstü ekipmancılar bu sıkıntılı durumu yönetmesini bildi."

Kütükçü, şöyle devam etti: "Önümüzdeki trend bizi dijitalleşmeye, endüstri 4.0'a ve nesnelerin internetine götürüyor. Artık makine üretmek yetmiyor. Makinelerimi akıllı hale getirmeliyiz. Gelişen trende uygun hale getiremez isek varlığımızı sürdürmemiz zor. Yurtdışına odaklanmış firmaların başarı gösterdikleri görülüyor. 100'ün üzerinde araç üstü ekipman üreten firma var Konya'da. Konya'da ihracat artışı yüzde 11.4. Türkiye ortalamasının 5,5 katı üstünde. İhracat orta ve uzun vadeli bir süreç. Dolayısıyla 2018-2019'dan sonra firmalarımız ihracata yöneldi ve rakipleri de dünyadaki firmalar. Dolayasıyla buna göre üretim yapmak ve teknolojiyi yakalamak gerekiyor.

İnovatif çalışmalarla kendi geleceğimizi kurgulayamazsak rekabette geri kalırız. Dijitalleşen ve akılanan ekipmanlarla dünyadaki yerimizi almalıyız. Yatırımlarla ilgili bir hareketlenme olursa iç piyasada da önemli bir potansiyel var."

Otokoç ve TET Global Lojistik’ten iş birliği Otokoç ve TET Global Lojistik’ten iş birliği
Memiş Kütükçü, sektörün sıkıntılarını ise şöyle özetledi: Araç üstü ekipman sektöründe çok ciddi piyasa denetim ve gözetim açığı var. devletimizin yeterince denetim ve gözetim olmadığından, firmalarımız haksız rekabete maruz kalıyor. AB mevzuatının öngördüğü kriterlerde üretimin gerçekleştiği denetlenmelidir. Önerim şudur: devlet eliyle piyasa denetim ve gözetiminde başarılı olamıyoruz. Akredite olmuş özel TUV benzeri yetkilendirilmiş kuruluşlara bu görevi devredebiliriz. Piyasa denetim ve gözetimi mutlaka etkin şekilde halledilmeli. Altına konulan araçla üstyapının tek ruhsatta tescillendirilememesi. Bu durum bir çok soruna neden oluyor. Dolayısıyla üstyapı ile altyapı aracın tek ruhsatta birleştirilmesi gerekir. İzlenebilirlik de mümkün olacak. Finansa erişim konusunda da araç üstü ekipman sektörü sıkıntı yaşıyor. Araçların üstündeki ekipmanın finansçılar açısından bir kıymeti harbiyesi yok. Bunlar tescil edilemediği için finans kuruluşları isteksiz davranıyorlar. Çünkü bu üstyapıların izlenebilirliği yok."

TSE Merkez Grup Başkanı Mustafa Uz, standartların önemine vurgu yaparak, “İstediğimiz kadar Ar-Ge yapalım, ürün geliştirelim standartlara göre olmadığında bu ürün sayılmıyor” dedi.

TSE Belgelendirme Müdürü Yusuf Beştek, 2015’te yapılan protokolle tip onay belgelendirmesi yaptıklarını, bu belgelerin bütün ülkelerde geçerli olduğunu söyledi. Beştek; “Ayrıca ekipman tanıtım kartı ile ilgili ciddi çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. İlgili Bakanlıklarla birlikte bu konuyu çözmek konusunda işbirliği yapmalıyız" diye belirtti.

İstanbul Sanayi Teknoloji İl Müdürü Y.Mimar Ümit Ünal, “Endüstri 4.0, Ar-Ge ve inovasyon, robot, otomasyon, istihdam yapısında değişimi sağlamak zorundayız” şeklinde açıkladı.

ARÜSDER Kurucu Başkanı Ahmet Bazmanoğlu, ucuz rekabete girilmediği ve yapılan işe saygı duyulduğu sürece sektörünün önünün açık olduğunu söyledi. Bazmanoğlu, ihracatta toplam 650 bin adet pazarı olan Orta Avrupa ülkelerine odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.

                  EKELEMEMEMKMEKMKEMKEMKMEKMEKMKEMKEMKEMKMEKMKEMKEMKMKMEKMEKMEKMEKMKE          

 

Editör: TE Bilisim