Thales’in bir Fransız firması olduğunun altını çizen Thales Türkiye Genel Müdürü Barış Balcılar, “Yerli demir yolları sinyalizasyon sistemleri payıyoruz. Yaklaşık 150 kişilik bir ekibiz, diğer branşlarımız da var ama bunlar demir yolu ile ilgili değil. Bu fuarda sadece demiryolu alanında katıldık. 2000 yılından beridir Türkiye’de projelerle varlığımızı sürdürüyoruz. İlk olarak Ankara İstanbul hızlı tren projesi sinyalizasyon sistemini yaptık. Projenin14 yıldır bakımını ve sinyalizasyon haberleşmesini biz kendimiz yapıyoruz. Hızı düşük şehirlerarası olan hatları idaremiz bakımlarını kendisi yapıyor biz de onları teknik destek veriyoruz. Ankara İstanbul hızlı tren projesi sinyalizasyon bakım onarım işlemlerini biz yapıyoruz.” dedi.
“3,5 saate düşerse ciddi bir yolcu talebi olacaktır”
Türkiye’de ilk hızlı tren sinyalizasyon projesini yaptıklarını belirten Balcılar, “Varlığımızı 20 yıldır Türkiye’de sürdürüyoruz. Ve bunu daha fazla arttırmak istiyoruz. Şu anda Başkentray projesini tamamlıyoruz Ankara Sivas hattığın ilk kısmını bir ay önce işletmeye açıldı. İstanbul Eskişehir hattı da ufak uzatma projelerin tamamladık. Ankara İstanbul’da hızlı tren hedeflenen işletme süresi yaklaşık 3,5 saat olarak eklendi. Bazı bölgelerin inşaat olarak tamamlanıp daha sonra bizde sinyalizasyon sistemlerini yapacağız. Şöyle bir teorik hesaplama vardır eğer bir yolculuk 4 saatin altına düşe biliyorsa insanlar demir yolu seçme ihtimali daha yüksek oluyor. 4 saat teorik bir sınır gibi bir şeydir. İstanbul Ankara arası da 3,5 saate düşerse ciddi bir yolcu talebi olacaktır. " dedi.
“Metro projelerinde varlığımızı arttırmak istiyoruz”
Şu anda İstanbul’da uygulanan bir çok sistemde insansız sinyalizasyon sistemleri bulunmakta olduğunu ifade eden Balcılar, “İstanbul önderliğinde yapan şehirlerimizden bir tanesidir. Metro sistemleri gelebileceği çok iyi bir noktaya geldi. Yeni otonom sistemler ana hatlarda düşünülüyor, çünkü etraflarında birçoğu tamamlandı daha verimli enerji çözümlerine gidilecektir ileriki zamanlarda. yapmak daha kolay ancak ana hatlar da binlerce kilometre uzunluğunda ki raylarda otonom sistemleri yapmak daha zordur. Belki ana hatlarda belirli bölgelerde yapılabilir kısa mesafede daha çok veya dışardan içeriye giriş az olacak bölgelerde yapılabilir. Avrupa’da bu yönde çalışmalar başladığını biliyoruz ana hatlarda insansız otonun kullanım Trendi başladı. Şu an kısa vadede ulaştırma bakanlığının ihale etmiş olduğu bir çok hızlı tren projesi var bunların sinyal tedarikçisi olarak var olmak istiyoruz ve bu varlığımızda da mühendislik ekipleri müzik istihdam artırarak ilerlemek istiyoruz metro projelerini dedi uzatma projelerini aldık. Metro projelerinde varlığımızı arttırmak istiyoruz.” diye konuştu.