Air Liquide'in Fos-sur-Mer'de (Marsilya) yüksek basınçlı hidrojen yakıt ikmal istasyonunun açılması ve Iveco Group'un 2023'ün sonlarından itibaren hidrojen kamyonları teslim etmeye hazır olmasıyla birlikte iki şirket Avrupa'da hidrojenli uzun yol mobilitesinin önünü açtı.

Scania 40R, 3300 Km'lik Tarihi Elektrikli Yolculuğunu Tamamladı Scania 40R, 3300 Km'lik Tarihi Elektrikli Yolculuğunu Tamamladı

Air Liquide'in Fos-sur-Mer'de (Marsilya) yüksek basınçlı hidrojen yakıt ikmal istasyonu 26 Haziran’da açıldı. Boru hattıyla düşük karbonlu hidrojen sağlayan büyük kapasiteli yüksek basınç istasyonu (günde 1 ton) açılışında IVECO ağır hizmet yakıt hücreli kamyon prototipi de lanse edildi. Bu açılış, Aralık 2021'de imzalanan Mutabakat Anlaşması’yla (MoU), iki şirketin Avrupa'da hidrojen mobilitesinin geliştirilmesine yönelik taahhüdünü bir adım ileriye taşımış oluyor.

Mutabakat Anlaşması, hidrojeni ulaştırma sektörünü kolaylaştırmayı hedefliyor. Bunun için iki grubun ortak çalışmaları oldukça önem taşıyor. Amaç; Air Liquide'in üretiminden depolamaya ve dağıtıma kadar tüm bu alandaki uzmanlığı ile alternatif yakıtlarla çalışan araçların üretiminde öncü marka Iveco Group'un bilgi birikimi sayesinde hidrojen kullanımının tüm Avrupa’da yaygınlaşmasını sağlamak. Uzun taşımacılık alanında kullanılan bu çözüm, 700 bar basınçta hızlı bir yakıt ikmali süresine imkan tanıyor.

Fos-sur-Mer istasyonu, Fransız fonları tarafından desteklenen HyAMMED ("Hydrogène à Aix-Marseille pour une Mobilité Ecologique et Durable") projesinin bir parçası. Açılan bu yeni istasyon aynı zamanda Temiz Hidrojen Ortaklığı tarafından ortaklaşa finanse edilen Avrupa projesi H2Haul'un da bir parçası. Air Liquide ve IVECO, 2019 yılında başlatılan H2Haul projesinin ilk ortaklarındandı. R'Hyse projesi çerçevesinde 2025 yılından itibaren potansiyel 50 IVECO hidrojen kamyon filosu için Salon-de-Provence'da ağır vasıtalara yönelik ikinci bir yüksek kapasiteli istasyon (700 bar, 2 ton/gün) daha kurulacak.

Air Liquide Hidrojen Enerjisi Dünya İş Kolu Başkan Yardımcısı Erwin Penfornis konuyla ilgili açıklamalarda bulundu: "Hidrojenin daha yaygın kullanımını teşvik etmek için sektörün gelişmesini sağlayacak koşulları hep birlikte yaratmalıyız. Araç üreticileri ve taşımacılık operatörlerinin bu geçişi başlatabilmeleri için yeterince yoğun ve yüksek kapasiteli istasyonlardan oluşan bir ağın geliştirilmesi şart. HyAMMED projesi bu yaklaşımın bir parçası olma özelliği taşıyor. Aynı zamanda bizlerle beraber ilk adımı atan ortağımız IVECO ile paylaştığımız daha büyük bir hedefin de başlangıcını oluşturuyor."

Iveco Group CEO'su Gerrit Marx da şu ifadeleri kullandı: "Giderek artan sürdürülebilir mobilite stratejimiz teknolojiden bağımsız bir yaklaşıma dayanmaktadır. Hidrojen mobilitesi bu yolda önemli bir yapı taşı niteliğindedir. Aslında, uzun mesafeli taşımacılık gibi yüksek enerji gerektiren ticari araç uygulamaları için temel bir çözüm sunmaktadır. Bugün, gerçek bir hidrojen mobilite ekosistemini yollara çıkarmak için hem araçlar hem de istasyonlar olmak üzere tüm olanaklara sahip olduğumuzu gösterdik. Strateji gerçeğe dönüşüyor. Yeni, her şey dahil, kullanım başına ödemeli kiralama modlimiz GATE - Green & Advanced Transport Ecosystem hidrojenle çalışan araçlara erişimi mümkün kılacak. Bugünkü dönüm noktası, Iveco Group gibi sürdürülebilir bir toplumu genişletmek için çalışan, uluslararası enerji dönüşümünde bir lider olan Air Liquide’le stratejik ortaklığımızı daha da güçlendirmemizi sağlıyor."

Editör: Ercan TOSUNOĞLU