IVECO’nun başarılar ile dolu ilk çekicisi Eurotech usta eller tarafından restore edilerek, Hüner Uluslararası Taşımacılık'a teslim edildi. IVECO yetkili satıcısı İstanbul Fiat’ın tesisinde gerçekleşen Eurotech teslimat törenine, Hüner adına; İbrahim Hüner, Melisa Hüner katılırken, IVECO adına IVECO Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak, Ağır Vasıta Satış Müdürü Murat Uçaklı, Ağır Vasıta Bölge Satış Müdürü Yusuf Pekel, Pazarlama ve Ürün Genel Müdür Yardımcısı Tansu Giz, Müşteri ve Ürün Destek Müdürü Mustafa Er, Istanbul Fiat Yönetim Kurulu Başkanı Cem Arı ve İstanbul Fiat Genel Müdürü Hikmet Yılgör katıldı. 1990’ların en sevilen çekicilerinden olan ve aynı zamanda IVECO’nun ilk çekicisi Eurotech IVECO Otomotiv yetkili servisi tarafından restore edildi. Aynı zamanda Hüner Global Lojistik'in ilk çekicisi olan IVECO Eurotech 1994 yılından itibaren gerek Türkiye gerekse Türkiye dışında milyonlarca kilometre yol yaptı, binlerce ton yük taşıdı ve daha sonra garaja park edildi.

IVECO Genel Müdürü Hakkı Işınak, 240 adam saat işçilik ve büyük emek harcayarak restore ettikleri Eurotech’i, İbrahim Hüner’e teslim etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti ve “Hüner Grup ile ilişkilerimiz çok eskilere dayanıyor, daha da geliştirdiğimiz işbirliğinden çok mutluyuz.” dedi.

Türkiye’de yüzde 100 yerli sermayeli en büyük uluslararası taşımacılık firması olduklarını ifade eden İbrahim Hüner Eurotech araçlarına yenilenmiş olarak kavuşmaktan son derece mutlu olduğunu, çok duygulandığını ifade ederken aracın restorasyonunda emeği geçenlere ve IVECO’ya teşekkür etti. İbrahim Hüner restore edilen ve kendileri için son derece yüksek bir duygusal değeri olan bu aracı şirketlerinde kapalı alanda ayrılan özel bir yerde sergileyeceklerini ifade etti.

Renault Trucks “Good Move” belgeseli, üç ödül kazandı Renault Trucks “Good Move” belgeseli, üç ödül kazandı

İbrahim Hüner: “Bu araçla ilgili duygularımı tarif etmem mümkün değil”

İbrahim Hüner, şunları söyledi: "Sektörde 40 yıldır faaliyetteyim. 1995 yılında Hüner'in kurulması ve araç yatırım kararının alınmasıyla ilk araç yatırımımız Iveco ile başladı. Almanya'dan teslim aldığımız ilk 5 araçla yola çıktık. İlk alımdaki heyecan, duygu ve güven sürecini yeniden yaşıyorum. Mutlu olduğum diğer konu ise ikinci kuşak çalışanlarımız açısından kendimi ve şirketimi çok şanslı görüyorum. 2015 yılında karar verme yetkisini alan ikinci kuşak yöneticilerimiz, 2020 yılında Iveco ile işbirliğimizi hem araç bazında hem de CNH Grubu ile ilgili işbirliği anlamında pekiştirmiş oldu." 

Iveco marka çekicileri uzun yıllardır kullandıklarını söyleyen Hüner, "Bugün bir araya gelmemize vesile olan Iveco çekicimizi de restore etmek üzere garajımızda tutuyorduk. Restore ettirdikten sonra, tesisimizde aracın üzerine tarihçesini de yazarak sergilemeyi düşünüyorduk. 2020 yılında Iveco yetkilileriyle bir araya geldiğimizde, kendileri de bu sürece katkıda bulunmak istediklerini belirttiler. Teklif bizi son derece mutlu etti. Bu sayede araç orijinaline sadık kalınarak yeniden hayat buldu. Aracımızın benim için anlamı çok büyük. Dolayısıyla duygularımı ifade etmekte zorlanıyorum. 

Bu aracı Aralık 1995’te aldık ve Ocak 1996’da sefere çıkardık. O yıldan kullanıldığı son güne kadar herhangi bir kazası olmadı. 1995’te aldığımız ilk 5 araçtan biriydi. Ardından iki adet daha ilave etmiştik. 

Iveco’dan Hüner ailesi olarak memnunuz. Dolayısıyla 2020 yılında ikinci kuşağımız da Iveco yatırımını yaparken herhangi bir tereddüt göstermedi. 2022’de de bu sürecin devam edeceğini biliyorum."

İbrahim Hüner, tören sırasında yaptığı konuşmada Iveco'nun ilk elektrikli çekicisini Hüner Global Lojistik olarak kendilerinin alacağını söyledi.

IVECO Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak, yenilenen aracın öncesinde son derece yıpranmış durumda olduğunu belirterek, süreçler hakkında şu bilgileri verdi: "Araç 240 saatlik titiz ve sanatsal bir çalışma ile yenilendi. Yaklaşık Elden 4-5 ay boyunca elden geçirilmeyen bir parçası kalmadı. Dolayısıyla bu aracın manevi değeri çok yüksek. Bizim için büyük gurur  meselesi oldu. Aracın yenilenme işlemini gerçekleştiren Iveco Otomotiv'e teşekkür ediyorum. Bugün biz tarihi canlandırıyoruz. Bu arada S-Way ile yan yana konulduğunda S-Way'de de bu aracımızdan izler var. O zamandan bu zamana nakliyede ve araçta aslında ana tabanda bir değişiklik yok. Araçların teknolojilerinin yüzde 80'i hala aynı. Aynı omurganın üzerine oturuyor." Hakkı Işınak: "Iveco Türkiye için 2021 yılı çok iyi geçti" Toplantıda Iveco Türkiye'nin 2021 yılı performansını da özetleyen Işınak, şunları söyledi: "Iveco Türkiye için 2021 yılı çok iyi geçti. Ama hepimizin yakından bildiği gibi çip sorunu nedeniyle tedarikte aksamalar oldu. 2020 yılı da 2019 ile kıyaslandığında yüzde 100’ün üzerinde bir pazar artışı oldu. Şimdi de ağır ticari araç grubunda yüzde 60’ın üzerinde bir pazar artışı oldu. Fakat bunu çok da abartmamak gerekiyor. 2019 yılında ağır ticari araç pazarı çok ciddi bir gerileme yaşadı. Çekici satışları 7 bin adet düzeyine düştü. Son yirmi yılın ortalaması 20 bin adet. Dolayısıyla pazar normalleşti diyebiliriz. 2019’da pazar çok dip seviyeye indiği için, çıkış da yüzde 60, yüzde 100 gibi oranlar bize yüksek gibi geliyor ama aslında pazar normal seviyesine geliyor diyebiliriz. 3,5 ton üzerindeki tüm tüm hafif, orta ve ağır vasıtada Iveco, 2020 ile kıyaslandığında yaklaşık 2 puan kadar pazar payını artırdı. Bu bizim için geriye dönüp baktığımızda ciddi anlamda hedeflerimizin üzerinde bir sonuç. Araç tedariğindeki sıkıntıları da yaşamasaydık daha da fazla araç satmış olurduk." 2022'de yaşanabilecek olumsuzluklara karşı daha hazırlıklı olduklarını söyleyen Işınak, "2021 yılında deneyim elde ettik. Aksiyon planlarımız hazır. S-Way modelimiz Şubat 2020'den bu yana pazarda. Lansmanını yaptıktan sonra Covid süreci başladı. Çekicilerimizi evden sattık diyebilirim. 2021 çok iyi geçti. Aşı süreci ile birlikte diğer önlemleri de alarak tüm ekibimiz eğitildi. Günün sonunda satışlarımızı sahada daha aktif hale yapmaya başladık. Gayet memnunuz. Geri dönüşler çok olumlu. Stralis modelimize göre daha yüksek performans sunuyor ve dış görünüşü daha cazip. Yeni müşteri oranımız arttı. İlk alanlar, ikinci kez de aldılar. Ekiplerimiz de çok motive. Gelen talepler de bizi çok cesaretlendirdi. Şu an yıllık planlarımızın hepsi yapılmış durumda. Tedarik sürecini olabildiğince çözeceğiz gibi görünüyor." diye konuştu.

IVECO Eurotech’in başarılar ile dolu tarihçesi

Her ne kadar beş markanın birleşmesiyle 1 Ocak 1975’te kurulmuş olsa da, IVECO’nun ticari taşıtlar alanında dünya çapında bir dev haline gelmesi ve günümüzde dahi geçerliliğini koruyan “tam ürün yelpazesi”ne sahip birkaç dünya markasından biri olma niteliğini kazanması, 1990’lı yılların başlarını bulmuştu.

1980’lerin ikinci yarısında yaşama geçirilen, beş yıl süren ve IVECO’yu bugünkü IVECO yapan dahiyane “IVECO Euro Projesi” ilk meyvesini 1991 yılında hafif ve orta hizmet sınıfı dağıtım kamyonu “EuroCargo” ile vermişti. Hemen ertesi yıl, 1992’de “EuroCargo”yu orta ve ağır hizmet sınıfı kamyon ve çekicisi “EuroTech” izlemişti. 1993 yılında da ağır hizmet sınıfı inşaat ve yoldışı kamyon ve çekicisi “EuroTrakker” ile ağır hizmet sınıfı uluslararası uzun yol çekicisi “EuroStar” aşağı yukarı eşzamanlı olarak dünya pazarlarına sunulmuş ve iki yıl gibi oldukça kısa sayılabilecek bir süre zarfında devasa büyüklükteki “IVECO Euro Projesi”nin tamamen somutlaştırılması küresel çapta başarılmıştı.

“Standart Ürün Yelpazesi” olarak da bilinen ve anımsanan “IVECO Euro Projesi”nin özünde şu üç temel öğe yer alıyordu:

  • Mümkün olduğunca fazla ortak parça kullanımını öngören bilgisayar destekli modüler ürün tasarımı 
  • Yenilikçi yüksek teknolojilerle donatılmış ve olası her türlü taşımacılık gereksinimine yanıt verebilmek için uç sayıda seçenekle çeşitlendirilmiş, son derece çeşitli ve geniş bir ürün yelpazesi 
  • Mümkün olan tüm alanlarda bilgisayar destekli otomatizasyonu önceliklendirerek hem üretimin hem de satış sonrası hizmetlerinin verimini ve kalitesini artırmayı amaçlayan bir üretim ve servis yönetimi düzeni

IVECO, “Standart Ürün Yelpazesi” ile toplam azami yüklü ağırlığı 6 tondan 44 tona kadar uzanan ve izin verildiği durumlarda 44 tonun da üzerine çıkarak çok geniş bir yük taşımacılığı yelpazesini kapsayan, baştan aşağı yepyeni ve son derece modern çekici ve kamyonlarla muazzam bir atılım gerçekleştirmişti yeni binyıla girmeye on yıldan az bir süre kalmışken eşi benzeri ticari taşıtlar sanayisinde az görülür bu dev atılıma yönelik ilk takdir, müşterilerden hemen önce Yılın Uluslararası Kamyonu (ITOY) Ödülü jürisinden gelmişti. ITOY Ödülü jürisi, kabinlerinden şasilerine, güç üretim ve aktarma organlarından yürür aksamlarına kadar her yönüyle taşımacılık verimliliğine, güvenliğe, kullanım kolaylığı ve rahatlığına, güvenilirlik ve dayanıklılığa, bakım-onarım işlevselliği ve tasarrufuna, bunların da ötesinde çevre duyarlılığına yönelik olarak baştan aşağı sıfırdan tasarlanan ve üretilen “IVECO Euro Çekici ve Kamyon Ailesi”ni ödüllendirmeden tabii ki geçmemişti. IVECO, 1992 yılında “EuroCargo” ile, 1993 yılında da “EuroTech” ile günümüzde ticari taşıtlar alanında dünyanın en köklü ve saygın ödülü olarak kabul edilen ITOY Ödülü’nü üst üste iki yıl kazanan ilk marka olarak çok önemli bir başarıya imza atmıştı. ITOY Ödülü jürisi çifte takdirini şu gerekçelere dayandırmıştı: 

  • Daha önce hiç görülmemiş düzeyde modüler bileşenlerden oluşan geniş bir kamyon ailesi meydana getirilmiş olunması
  • Ulusal ve uluslararası boyutlardaki tüm teknik ihtiyaçları karşılayabilme yeteneği
  • Farklı şanzıman seçenekleriyle birleştirilebilme özelliğine ve tamamı AB atık yayım ölçütlerini karşılama niteliğine sahip altı farklı güç düzeyindeki motorla çok geniş bir yelpazeye yayılmış taşımacılık uygulamalarına yanıt verme olanağının sunulması
  • Güç düzeylerine kıyasla taşıt boş ağırlıklarında kayda  değer ölçüde tasarruf elde edilmiş olunması
  • İşletmecilere hızlı ve hesaplı bir taşıt ilkyardım hizmeti ve düşük bakım-onarım giderleri sağlanması
  • Tasarım ve geliştirme aşamalarına dahil edilmiş yüksek etkin ve edilgin güvenlik özellikleri
  • Birçok farklı taşımacılık hizmetine uygun olarak sürücülere sunulan mükemmel sürüş konumu

“IVECO Euro Çekici ve Kamyon Ailesi”nin tarihi çifte zaferini, ITOY Ödülü’nün 46 yıllık tarihinde bu ödülü kazanan on marka içerisinde yalnızca tek bir markanın yineleyebilmiş olması, “IVECO Euro Projesi”nin belkemiği niteliğindeki IVECO “EuroTech”in zaman içerisinde neden bir efsane haline geldiğini de fazlasıyla gözler önüne seriyor. 

Efsanevi IVECO “EuroTech” kimbilir dünya çapındaki kaç taşımacılık şirketinin, kaç bireysel taşımacının bugünlere uzanan nice başarısının ağır yükünü sırtladı acaba? Kuşkusuz ki bunların arasında birçok Türk şirketi ve bireysel nakliyecisi de vardır. IVECO “EuroTech”in zamanındaki tanıtım fotoğraflarının, Asya ile Avrupa arasında hep bir köprü olagelmiş Türkiye’de çekilmiş olması da basit bir tesadüf olmanın hayli ötesine geçerek tarihe düşülmüş çok önemli bir not niteliğini taşıyor bu bağlamda.

“IVECO Euro Projesi”nin dünya kamyon sanayisindeki pek tartışma götürmez başarısı birçok markanın yanı sıra aradan geçen neredeyse 30 yıldan sonra IVECO’nun bizzat kendisine de örnek olmuş durumda. IVECO; “S-WAY”, “X-WAY” ve “T-WAY”den oluşan yepyeni ağır hizmet sınıfı çekici ve kamyon ailesiyle “IVECO Euro Projesi”ni 2020’li yıllara uyarlamış gözüküyor. “IVECO WAY Projesi”, esin kaynağı “IVECO Euro Projesi”ni bile gölgede bırakırsa, bunu gerçekleştirirken de birçok Türk taşımacılık ve lojistik şirketiyle bireysel taşımacısının başarılarına fazlasıyla katkı sağlarsa kimseler şaşırmasın...  

Editör: TE Bilisim