2020’nin en kapsamlı dijital zirvesi olan ConnectionDays 16-17 Aralık’ta düzenleniyor. Bu yılın teması oldu.

Ticaret'in bir kanalı olarak kabul gören "E-ticaret", artık ticaretin kendisine dönüşüyor ve e-Ticaret'in DNA'sı değişiyor. ConnectionDays dijital zirvede 2 gün içinde 34 ayrı oturumda 100'den fazla profesyonel konuşmacı yer alacak.

Türkiye'de, e-Ticaret yüzde 14’e ulaştı

Pandeminin etkisiyle bu yıl ülkemizde ve dünyada e-Ticaret hacminin katladığını kaydeden TTT Global Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, şunları söyledi:

“2019 yılında, dünyada gerçekleşen toplam perakende satışlar içinde e-ticaretin oranı % 10’lardaydı ve e-ticarette yaklaşık 4 trilyon dolar harcanmıştı. Pandemi öncesinde bu oran; Çin’de % 20, ABD’de % 14, Avrupa’da ortalama % 12, Türkiye’de ise % 6 civarındaydı. 2020 sonu itibariyle dünya e-ticaret hacmi 7 trilyon dolara koşuyor. Çin’de tam anlamıyla e-ticaret devrimi yaşanıyor ve e-ticaretin toplam ticaretin içindeki oranı % 40’a yaklaştı. Türkiye’de, % 14’e ulaştı” dedi.

Türkiye’de, e-Ticaret Hacmi 2020 sonunda 200 Milyar TL’ye koşuyor

Ülkemizde internet kullanıcılarının % 36.5’nin e-ticareti kullandığını ifade eden TTT Global Başkanı Dr. Akın Arslan, şunları belirtti: “Evden çalışmanın yoğunlaştığı, eğitimin tamamen uzaktan moda geçtiği bu dönemde internet yaygınlığı çok daha arttı. Türkiye’de evlerden internete erişim oranı % 90.4’e yükselti. Artık nüfusumuzun % 79’unun internet erişimi var. Türkiye’de, pandemiden önce nüfusun yüzde 20’si internetten alışveriş yaparken, bu oran 2020 sonu itibariyle % 50’ler seviyesine çıktı. 2019 yılında 136 milyar TL olan e-ticaret miktarı, bu yılın sonunda 200 milyar TL’ye koşuyor.”

E-Ticaret’in % 99’u lojistiktir

E-Ticaret, "lojistik" demektir diyerek sözlerini sürdüren TTT Global Başkanı Dr. Akın Arslan, şunları anlattı: “Dünyanın en iyi malını, en uygun fiyata müşteriye sunmayı taahhüt etseniz de, müşterilerinize malı beklenen hızda, beklendiği kalitede teslim edemezseniz başarısız olursunuz. E-Ticaret’in % 99’u lojistiktir. Müşterilerin beklentilere uygun nitelikteki malı, müşteriyi tatmin edecek hızla teslimat yapamazsanız, başarılı olma şansınız yoktur. Hızlı tedarik ve dağıtım yaparken teslimat operasyonunu etkili yönetemezseniz, dağıtım yaparken akıllı bir şekilde iadeleri toplamayı yapamazsanız yine sonuç hüsran olacaktır. Özellikle giyim segmentinde, satın alınan ürünlerin iade oranları % 40’lara yaklaşıyor. Bu operasyonu klasik kargo sistemleriyle çözebilmenizin yolu yoktur. Mobil uygulamalarla desteklenen konum-tabanlı akıllı sistemler kullanmak zorundasınız. Az sayıda depodan tüm ülkeye ürün göndermeye çalışmak yerine, siparişleri geldiği yerde bölgesel toplayabilen, siparişlere konum-tabanlı odaklanabilen, o bölgedeki onaylı ürün tedarikçilerinin stok durumlarını anlık olarak görebilen ya da onlara bir B2B App ile ürünleri canlı sorabilen, arttırılmış zekayla geliştirilmiş yeni nesil tedarik teknolojileri düşünmek gerekiyor. O zaman gereksiz stok maliyetlerinden kurtulacak, iş hacmi ne kadar büyürse büyüsün şişme ortadan kalkacaktır.”

TIRPORT, geliştirdiği RapidChain Teknolojisi ile E-Ticaret lojistiğinde yeni bir dönemi başlatıyor

TTT Global Başkanı Dr. Akın Arslan, RapidChain teknolojisiyle lojistikte yeni bir dönemin başlayacağını belirterek, şunları söyledi:

“Orijinal ifadesiyle “Last Mile Delivery” adı verilen bu teknolojilerden birisini, lojistik teknolojilerinde dünyada ilk 10 şirket arasında yer alan, günde 3.000 kamyona yakın dev bir lojistik operasyonu sadece 50 kişilik ekibiyle yöneten Türk girişim TIRPORT geliştirdi. TIRPORT, yapay zekayla desteklenen RapidChain (www.rapidchains.com) teknolojisi ile Türkiye çapında bayileri/tedarikçileri olan perakende gruplarına dağıtımda devrimsel bir teknolojiyi hizmetlerine sunuyor. GSM operatörü, beyaz eşya üreticisi veya giyim mağaza zinciri, kendilerine ait özel bir teknoloji olmasa da mevcut e-ticaret yapılarına RapidChain’i entegre ederek, tedarikçi/bayilerini akıllı bir şekilde müşterilerle buluşturuyor. Böylece, büyük bir GSM operatörünün internet sitesinden satın alınan bir cep telefonu, satın alınan yere en yakın yetkilendirilmiş bayiden müşteriye gün içinde teslim edilebiliyor. Müşteri siparişini verdiği bir elbiseyi, kendisine 2 km. mesafedeki mağazadan gidip hemen teslim alabiliyor.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim