Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti finansmanıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında uygulanan, İstanbul Okan Üniversitesi tarafından yürütülen “Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu” Projesi ile kurulan altyapı, kısa adıylaOPINA; İstanbul Okan Üniversitesi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla hizmete açıldı.

OPINA, ulusal ve uluslararası düzeyde akıllı, haberleşen ve otonom araç yazılım ve donanım geliştirme alanında, açık inovasyon metodolojisini kullanarak, yazılım ve donanım geliştirme, simülasyon, test, sertifikasyon, eğitim ve mentorlük hizmetleri sunan teknik bir altyapı platformu ve aynı zamanda ulusal ve uluslararası işbirliği ve iş geliştirme imkanları sağlayacak. Proje ile endüstri, üniversite ve KOBİ inovasyon iş birliği ekosisteminin oluşturulması ve geliştirilmesi amaçlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Mehmet Fatih Kacır konuşmasına “Otonom ve haberleşme araç teknolojileri geliştiren ulusal ve uluslararası kuruluşlara altyapı desteği sunacak bu merkezin hem ülkemiz hem de Avrupa topluluğu ekosistemindeki tüm aktörler için hayırlı olmasını temenni ediyorum” sözleriyle başladı.

Chery yenilenen SUV’larıyla Türkiye pazarında yeni bir trend oluşturacak Chery yenilenen SUV’larıyla Türkiye pazarında yeni bir trend oluşturacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, otonom ve haberleşme araç teknolojileri geliştirme merkezinin açılışında, Türkiye'nin ve Avrupa'nın ekosistemine büyük katkılar sağlayacağını belirtti. Kacır, global otomotiv sektörünün elektrikli ve otonom araçlara doğru evrildiğini, Türk otomotiv sanayiinin bu dönüşümde önemli bir rol oynadığını ve 35,7 milyar dolarlık ihracat ile ekonomiye büyük katkı sağladığını ifade etti. Bakanlık olarak mobilite sektöründeki devrimde öncü olmayı hedeflediklerini, 2030 yılına kadar elektrikli ve hibrit araçların pazar payını %35'e çıkarmayı amaçladıklarını belirtti. Kacır, ayrıca Türkiye'nin elektrikli araç ve batarya üretiminde Avrupa'da lider olmayı hedeflediğini, Togg marka akıllı araçların yollarda artan bir sayıda bulunduğunu ve uluslararası alanda Türkiye'nin yenilikçi teknolojiler sunan bir merkez haline gelmesi için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Yeni açılan merkezin, test, entegrasyon ve sertifikasyon altyapısı sağlayacağını ve uluslararası akreditasyon için gerekli adımların atıldığını vurguladı.

İstanbul Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan konuşmasında “Üniversitemiz haberleşen otonom araçların araştırma altyapısında ve bilgi birikiminde öncü konumda. Türkiye’nin patent raporu yayınında otomotiv kategorisinde yapılmış patent başvurularına göre, oluşturulan sıralamada ilk 5 üniversite arasında yer alıyoruz. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemizin kuruluşundan bu yana, ulaştırma teknolojileri ve otomotiv mühendisliği öncelikli bir çalışma alanı oluşturdu. İstanbul Okan Üniversitesi olarak akıllı ve haberleşen araç teknolojilerinde önemli atılımlar yapmaya devam edeceğiz.” dedi.  

İstanbul Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güliz Muğan ise “Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemizde elektrikli araçlar ve akıllı araçlar alanındaki Ar-Ge çalışmaları Türkiye’de ilk kez 2009’dan başladı ve güçlenerek devam ediyor. Akademisyenlerimizin yanı sıra, lisans ve lisansüstü düzeydeki öğrencilerimiz de eğitim ve araştırmalarında bu altyapının sağladığı olanaklardan yararlanıyor. Ve böylece daha öğrencilikleri devam ederken sektörün bir parçası haline gelebilmeyi deneyimliyorlar. Bu altyapı ile, akıllı ve haberleşen araçlar teknolojilerinin yalnızca Türkiye’de değil, tüm Avrupa ülkelerinde, giderek dünya çapında güçlenmesine destek sunuyor olacağız.  Bu anlamda OPINA projesi sadece teknolojik hedeflerimizin bir göstergesi değil, aynı zamanda uluslararası iş birliğinin ve bilgi paylaşımının bir sonucu olarak da ön plana çıkıyor“ diye konuştu.

Açılış Töreni’nin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır OPINA otonom aracının test sürüşüne katıldı.

Editör: Ercan TOSUNOĞLU