Mercedes-Benz Türk, ağır ticari araç endüstrisinin öncü firması olarak sadece üretim gücüyle değil, toplumu ve endüstriyi destekleyici çalışmalarıyla da öne çıkmaya devam ediyor. 2004 yılında 17 ilde 200 kız öğrencinin desteklenmesi ile başlayan Her Kızımız Bir Yıldız projesi, 20’nci yılını kutluyor. Kısa sürede Türkiye’de örnek projeler arasına adını yazdıran proje ile 63 ilden toplamda 6 bin 232 öğrenciye yaklaşık 20 bin burs sağlandı. “Her Kızımız Bir Yıldız” projesinde artık her yıl 750 lise öğrencisi ve yaklaşık 250 üniversite öğrencisi olmak üzere toplamda 1.000 öğrenciye destek veriliyor.

Suer Sulun Ayse Yuksel

Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Ayşe Yüksel bir arada. 

Dezavantajlı Kız Çocuklarına Destek ve İstihdam Hedefi

Şirket olarak bu projeyi gönülden sevdiklerini belirten Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, projeyle dezavantajlı kız çocuklarının meslek liselerinde eğitim görmelerini ve daha sonra da kendi ekosistemlerinde veya dışında istihdama katılmalarını hedeflediklerini söyledi. Süer Sülün, “Yıllar içerisinde proje fikrimiz biraz evrildi. Türkiye’nin dört bir yanından başarılı ve dezavantajlı kız öğrencileri destekliyoruz. Hakikaten çok gururluyuz. Proje evrildikçe de güzelleşti. Tam 20 yıldır ‘Her Kızımız Bir Yıldız’ ile amacımız sadece burs ve eğitim desteği vermek değil, kız çocuklarımızın daha sonra istihdama katılmalarını, iş hayatına dahil olmalarını da hedefliyoruz.” dedi.

Kadın İstihdamını Teşvik Eden Adımlar

Proje sayesinde 63 kız öğrenci üniversiteye yerleşirken, bu öğrencilerin 15’i tıp fakültesine kabul edildi. Süer Sülün, diğer ülkelerle kıyaslandığında kadın çalışan sayısının az olduğunu ve bu sayıyı artırmak için ciddi çabalar gösterdiklerini belirtti. “Hele bizim gibi ağır sanayi tarafında bu sayıları artırmak için ciddi emeklerimiz var. Özellikle mavi yakada, sahada kadın sayımızı artırmaya uğraşıyoruz.” dedi.

Mercedes Benz Türk Her Kızımız Bir Yıldız Görsel 2

Eğitim ve Mesleki Gelişim Desteği Sağlanıyor

Daimler Buses, Elektrikli Otobüs Filoları İçin Yeni Gelişmeleri Berlin’de Tanıttı Daimler Buses, Elektrikli Otobüs Filoları İçin Yeni Gelişmeleri Berlin’de Tanıttı

2004 yılında 17 ilde 200 kız öğrencinin desteklenmesiyle başlayan ve kısa sürede Türkiye’ye örnek projeler arasına adını yazdıran “Her Kızımız Bir Yıldız” programı ile kız öğrencilere burs imkanlarının yanı sıra kişisel ve mesleki gelişimlerine yönelik çeşitli eğitim imkanları da sağlanıyor. Ayrıca “Her Kızımız Bir Yıldız” programını tamamlayan öğrenciler Mercedes-Benz Türk ve Mercedes-Benz Türk’ün bayi ağı bünyesinde çalışma imkânı da bulabiliyor. 2004 yılından bu yana 63 ilden toplamda 6 bin 232 öğrenciye yaklaşık 20 bin burs verilen program kapsamında her yıl 750 lise öğrencisi ve yaklaşık 250 üniversite öğrencisi olmak üzere toplamda 1.000 öğrenciye destek veriliyor.

Ayşe Yüksel: 568 Kadın Üniversite Mezunu Oldu

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Ayşe Yüksel, dernek olarak 35’inci yılı geride bıraktıklarını ve 1995 yılında burs projelerine başladıklarını belirtti. Yüksel şunları söyledi: “Derneğimiz 1995 yılında burs projelerine başlamış. Önce 500 kadar üniversite öğrencisine destek olduk. Anadolu’nun farklı illerinden İstanbul’a gelen çocukları Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kucaklamış. 1995’te başlayan burs projesiyle bugüne kadar 65 bin kadın ve erkek bireyi üniversite mezunu kıldık ki bunların 45 bini kadın. Bu 45 bin mezunun içerisinde 568 Mercedes-Benz’in okuttuğu üniversite mezunu kadın var. Bu yolculuk, bizim hikayemiz 2004 yılında başladı. Gerçekten 20 yıl geriye dönüp baktığınızda kısa ama beklediğiniz zaman uzun bir yolculuktu.”

Farklı Projelerle Destek Devam Ediyor

“Her Kızımız Bir Yıldız” dışında, kız öğrencilere destek sağlamak amacıyla “Mühendisliğin Yıldızları” gibi başka projeler de yürütülüyor. Bu proje kapsamında her yıl 5 kadın mühendis adayına burs sağlanıyor ve mezunlar diğer öğrencilere mentorluk yaparak onlara rehberlik ediyor. Ayrıca “Geleceğin Yıldızı” gibi projelerle 29 ilde 32 okula destek verilerek, mesleki eğitimin yaygınlaşmasına katkı sağlanıyor.

Editör: Ercan TOSUNOĞLU