Borusan, 10’uncu Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı Borusan, 10’uncu Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı
Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, otobüs pazarının ilk 6 ayını değerlendirdi. Alper Kurt, “2018 yılının ilk yarısını kapatmış bulunuyoruz, seyahat otobüsü tarafında 2017 yılına paralel bir yarı yıl yaşandı fakat şehir içi otobüs pazarında bir daralma söz konusu." dedi. "Ekonomik ve politik gelişmeler pazarın büyümesinin önüne geçti. 2017 yılına paralel bir şehirler arası pazarını 2018 yılında da beklemek sürpriz olmaz." diyen, Kurt, şöyle devam etti: "Bu yıl da en az 2017 yılı kadar başarılı bir satış grafiğine ulaşmayı hedefliyoruz. Şehir içi segmenti tarafında da özellikle erken seçimin etkisi ile yılın sonuna doğru gerçekleşecek teslimatlar doğrultusunda 2017 yılına paralel bir pazar olması konusunda beklentimiz var. Mercedes-Benz Türk olarak bu segmentte de payımızı koruyacağımızı ve sene sonu hedeflerimize ulaşacağımızı öngörüyoruz. Belirlediğimiz hedefler doğrultusunda çalışmalarımıza tam gaz devam ediyoruz.”
ŞEHİRLER ARASI SEGMENTTE YÜZDE 45'LİK PAZAR PAYI Mercedes-Benz Türk, zorlu rekabet ortamında şehirler arası otobüs segmentinde 2018 yılının ilk yarısında toplam 114 adetlik satış rakamına ulaşarak yüzde 45’lik pazar payı elde etti. Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası da 2018 yılının başından beri ilk 6 aylık süreçte 1.975 adet otobüs üretti. 2018 yılı içerisinde üretilen otobüslerin yaklaşık yüzde 90’ı başta Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere ihraç edildi. Şirketin 1970 yılından bu yana ürettiği otobüs sayısı 87 bin adede yaklaşırken, bu miktarın büyük çoğunluğu olan 50 bin adetten fazlası ise ihracat hacmini oluşturuyor.
ALPER KURT'TAN GENEL PAZAR DEĞERLENDİRMESİ Şehirler arası otobüs pazarının 2017 yılında 611 adet, şehir içi otobüs pazarının ise 926 adet olarak gerçekleştiğini söyleyen Kurt, şöyle devam etti: "2016'dan 2017'ye geçerken her iki segment de 1.100'den 600'lere inmişti. An itibarıyla görünen tabloya göre geçen yılki pazarın da yakalanamayacağı görülüyor. Seyahat otobüsü pazarında ise ilk 6 ayda 256 adetlik bir satış söz konusu. Geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında ise bu satılan otobüs sayısı 300 adet düzeyindeydi. Dolayısıyla seyahat otobüsü pazarında yüzde 14 oranında bir daralma görüyoruz. Zaten daralan pazar daha da daralmış oldu. Seyahat otobüsü pazarında yatırımların yüzde 60'ı ilk 6 ayda yapılıyor. Geleneksel olarak yüzde 40'ı da ikinci ayda gerçekleşiyor. 2017'de ise bu yarı yarıya olmuş görünüyor. Bu sonuca göre yıl sonunda seyahat otobüsü pazarının 500 adet düzeyinde gerçekleşeceği anlamına geliyor. Yılın ikinci yarısında gündemde olmayan kamu ihalesi veya pazarı büyütecek benzeri büyük adetli çalışma olmaz ise 500 adet olarak tamamlanacak gibi görünüyor." SATILAN HER DÖRT OTOBÜSTEN BİRİ TURİZM SEKTÖRÜNE, ÜÇÜ DE ŞEHİRLER ARASINA Alper Kurt, "Alt segmentasyonda Mercedes-Benz Türk olarak havalimanından şehre yolcu taşımacılığı yapan araçları da turizm pazarına dahil ediyoruz. Geçtiğimiz sene ile karşılaştırıldığında turizm pazarında bir miktar toparlanma olduğu görülüyor. Fakat gerçek turizm taşımacısına yönelik pazar havalimanı taşımalarıyla kıyaslandığında daha az toparlanmış görünüyor. Turizm pazarındaki kısmi toparlanmayla birlikte 2+1 koltuklandırma oranında da bir düşüş görüyoruz. Haziran sonu itibarıyla toplam pazardaki 2+1 oranı yüzde 60'lar mertebesinde. Seyahat otobüsü pazarında ise 2+1 pazarı geçtiğimiz senenin seviyesinde. Yüzde 85 ve üzerinde bir 2+1 şehirler arası seyahat otobüsü pazarı söz konusu." dedi.
PAZAR NEDEN KÜÇÜLÜYOR? Alper Kurt, otobüs pazarındaki daralmanın nedenini şöyle açıkladı: Otobüs pazarını, bir önceki seneyle kıyaslandığında daha da küçülten iki önemli etken var. İlki, makro ekonomik düzeyde TL'nin Euro karşısında sene başından bu yana yüzde 25 oranında değer kaybetmesi. Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere yapılan bir düzenleme ile Euro geliri olmayan firmalar, Euro cinsinden borçlanamıyorlar. Şehirler arası otobüs sektörünün gelirleri ise tamamen TL. Bu nedenle finansmanını da TL. olarak sağlıyor. TL faizlerinde Haziran 2018'e kadar yüzde 35 artış söz konusu. Sene başında 1.07, 1,11 seviyelerinde yapılan 36 ve 48 ay borçlanma vadeleri şu anda güncel olarak aylık bazda 1.80'lere çıkmış durumda. Tüm markalar araçlarını Euro cinsinden satıyor. Böylece araçlar TL bazında pahalı hale geliyor. Finansman maliyetlerindeki bu artış, pazarın geçtiğimiz senenin de altında gerçekleşmesine neden oldu. Diğer bir etken ise, müşterilerimiz konumundaki otobüs işletmecileri artan bu giderlerini biletlere olduğu gibi yansıtamıyorlar."
ARAÇ DEĞİŞİM PERİYOTLARINDA BİR MİKTAR UZAMA OLABALİR Yaşanan bu olumsuzluklaran araç değişim periyotlarında bir miktar uzamaya neden olabileceğini ifade eden Alper Kurt, şunları söyledi: "Bu sene yaklaşık 500 adet seviyesinde bir satışla kapanır. Şehir içi otobüs pazarı ise 2017 yılında 900 adet olarak kapanmıştı. 2018 yılının ilk 6 ayında ise 300 adetlik bir satış söz konusu. Bu 300 adedin yüzde 60'ı kamu pazarında gerçekleşti. Kalan kısmı ise halk otobüsü segmentinde satıldı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 520 adet şehir içi otobüs satılmıştı. Bu satışta İstanbul'da yapılan bir ihalenin sonucu yüksek adetli teslimatın etkisi oldu. Bu yılın ilk 6 ayında ise şehir içi otobüs pazarını büyütecek bir kamu ihalesi gerçekleşmedi. Yılın kalanında da satış yapılsa bile teslimatının gerçekleşmesi mümkün görünmediğinden bu segmentte geçen yıla göre bir miktar daralma bekliyoruz. Tahminimiz ise yıl sonu itibarıyla 800 adet otobüs satışıdır."