UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, İŞKUR ile İspanyol USINTRA arasında imzalanan, Türk şoförlerinin yurt dışında istihdam edilmesini öngören anlaşmaya ilişkin sektörün görüşlerini paylaştı. Aras, açıklamasında Türkiye lojistik ve taşımacılık sektörünün mevcut sürücü açığına, uluslararası taşımacılıkta yaşanan yapısal zorluklara ve sektörün beklentilerine dikkat çekti.
Sürücü açığı varken insan kaynağının yurt dışına yönlendirilmesi
Türkiye lojistik ve taşımacılık sektörü olarak, İŞKUR ve İspanyol USINTRA arasında imzalanan ve Türk şoförlerinin yurt dışında istihdam edilmesini öngören bu anlaşmanın hayal kırıklığı ve endişeyle karşılandığını belirten UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, sektörün hâlihazırda ciddi bir sürücü açığı yaşadığını vurguladı. Aras, vize, kota ve geçiş belgesi sorunları nedeniyle uluslararası taşımacılıkta zaten zorlanan sektörün, insan kaynağını yurt dışına yönlendiren bir yaklaşımla karşı karşıya kalmasını anlamakta güçlük çektiklerini ifade etti.
Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 40’ının karayolu taşımacılığı ile gerçekleştirildiğine dikkat çeken Aras, bu koşullar altında sektörün en kritik unsurlarından biri olan şoförlerin yurt dışı istihdamı için teşvik edilmesinin, taşımacılık kapasitesi açısından ciddi riskler barındırdığını dile getirdi.

Rekabet gücü zayıflayabilir
Avrupa’daki sürücü açığının, Türkiye’nin lojistik kapasitesi pahasına giderilmesinin Türk taşımacısının rekabet gücünü zayıflatacağını belirten Şerafettin Aras, bu yaklaşımın mevcut sorunları daha da derinleştireceği uyarısında bulundu. Sektörün zaten operasyonel, idari ve ekonomik pek çok engelle mücadele ettiğini hatırlatan Aras, insan kaynağı kaybının bu tabloyu daha da ağırlaştıracağını söyledi.
Sektörün beklentisi net
Sektörün beklentisinin, şoförlerin başka ülkeler için bir çözüm olarak görülmesi değil, Türkiye’de kalmalarını sağlayacak şartların oluşturulması olduğunu vurgulayan UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, bu anlaşmanın sektörün gerçekleri ve ihtiyaçları dikkate alınmadan hayata geçirilmiş olmasının camiada ciddi bir rahatsızlık yarattığını ifade etti.
Aras, yetkililerden beklentilerinin taşımacılık sektörünün sesine kulak verilmesi ve Türkiye’nin lojistik geleceğini zora sokacak adımlardan kaçınılması olduğunu belirterek açıklamasını tamamladı.




